Studiul, publicat în revista Science Advances, este primul care identifică modul în care substanțele chimice și pesticidele blochează o proteină cheie, responsabilă cu capacitatea corpului uman de a elimina toxinele. Este vorba despre P-glycoprotein, care distruge toxinele din organism. Funcționarea acestei proteine este oprită de poluanții de natură organică, care se găsesc tot mai frecvent în carnea de pește.
Acest fapt nu este o noutate. Specialiștii în sănătate au mai avertizat populația cu privire la riscul existent. S-au pornit chiar și campanii în care se reclama eliminarea acestui tip de poluanți din mediu, astfel încât să nu mai intre în contact cu lucruri care să poată afecta, ulterior, omul.
Dacă până acum oamenii de știință nu reușiseră să identifice cu certitudine modul în care acești poluanți reușeau să afecteze omul, acum pare că au găsit o explicație. Pești prinși din Golful Mexic de pe coasta Louisianei, au fost analizați și în corpul lor s-a găsit o concentrație ridicată de poluanți, care pot cauza creșteri ale nivelului de P-glucoproteină din corpul uman.
Cercetătorii se așteaptă ca această problemă să existe și în cazul altor tipuri de carne și chiar în lactate.